Levensfictie

In 2018 kwam ik voor het eerst in aanraking met Nanda Huneman, schrijfster en schrijfcoach. Ik kocht haar boek “Spelen met je Leven” en raakte geïnteresseerd in wat zij “levensfictie” noemt. Bij levensfictie combineer je je eigen doorleefde verhaal met fictieve elementen, zodat de essentie van jouw verhaal beter over kan komen bij je lezer.

Naarmate ik verder las in haar boek, begon het concept levensfictie me steeds meer te intrigeren. Wat me met name aanspreekt is dat volgens Nanda het schrijven van levensfictie een helend en inzichtgevend proces is. Dat heb ik in december 2021 zelf aan den lijve mogen ervaren, toen ik mijn eerste levensfictie verhaal aan het papier toe vertrouwde. Dat smaakte naar meer! Begin 2022 zal ik op deze pagina mijn eerste pogingen tot het schrijven van levensfictie publiceren. Wordt vervolgd…

“Levensfictie helpt je om de waarheid onder de waarheid te zien. Hoe meer fictie je gebruikt, hoe meer je gaat inzien dat er meerdere manieren zijn om naar je eigen verhaal te kijken. Er is niet één waarheid. Dat kan enorm bevrijdend werken. Door met je leven te spelen op papier, ontstaat er ruimte. Je eigen verhaal wordt groter, universeler, je raakt het verhaal onder je verhaal aan, het verhaal dat niet alleen over jou persoonlijk gaat.. Dit brede kader kan je helpen om tot nieuwe inzichten te komen en oud zeer los te laten. Als schrijver onderga je niet alleen je leven, je schept het opnieuw. En daarin schuilt een enorme, helende kracht.”